Kefir to źródło zdrowia

Nie doceniamy na co dzień kefiru, a wielka szkoda, bo jest to naprawdę bomba zdrowotna dla każdego z nas. Przecież wiemy, że nabiały mają z założenia bardzo wiele zdrowych składników odżywczych, które nasz organizm kocha, ale kefir jest i powinien być obiektem naszej uwagi szczególnie. Jest to wyjątkowo zdrowa mieszanka, która dopieszcza nasz układ pokarmowy i nasze kubki smakowe, oraz podniebienie. Jak wobec tego spożywać kefir, w jakiej postaci?

Kefir jest wyjątkowo smaczny i zdrowy

bakterie kefiroweNajprostszy sposób na kefir to po prostu wypić go w takiej jego naturalnej formie występowania. Jest dosyć gęsty, troszeczkę kwaśny w smaku, a jednocześnie słodki, stanowi ogólnie ciekawe połączenie smakowe. Nie musimy się jednak ograniczać do kefiru w zwykłej postaci, możemy z nim improwizować i zmieniać jego smak, ale ważne, żeby go spożywać, bo w końcu zawiera on tak ważne i cenne dla naszego organizmu bakterie kefirowe, które bardzo pozytywnie wpływają na cały nasz organizm. Przede wszystkim liczą się jego walory zdrowotne i to jest podstawa, a jeżeli chodzi o smak i o to, że być może nam nie pasuje do końca, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć go na przykład z owocami, różnego rodzaju, według naszych upodobań, i wówczas i sam kefir zmienia smak i właściwie uzyskujemy taki domowy jogurt. Możemy również dodać miodu, lu cukru, według upodobań, oby nam smakował i obyśmy go spożywali, bo to jest najważniejsze.

Nie każdy z nas musi lubić kefir, ale każdy powinien go spożywać, więc jeżeli nie pasuje nam on w takiej postaci, w jakiej występuje, to możemy bez skrupułów pobawić się jego smakiem i ewentualnymi dodatkami. Nie ma żadnego problemu, żeby go łączyć z innymi składnikami i tworzyć ciekawe pomysły. Kefir jest dla wszystkich i częstujmy się nim.