Smaczne konfitury z czarnej porzeczki

Jesień i zimą są okresem, kiedy bardzo często sięgamy po przetwory, które przygotowuje się pod koniec lata i na początku jesieni. Z warzyw przeważnie robimy kiszonki, natomiast z owoców wykonuje się słodkie przetwory w postaci na przykład dżemów.

Zastosowanie konfitur z czarnej porzeczki

konfitury z czarnej porzeczkiChyba każde dziecko lubi naleśniki, popularne placuszki czy słodkie gofry, którymi możemy się zajadać przez cały rok. Najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami w postaci kremów, świeżych owoców czy dżemów i konfitur. Większość z tym dodatków można samodzielnie przygotować, ponieważ będziemy mieli wtedy pewność, że są zdrowe i bez chemicznych dodatków. Konfitury z czarnej porzeczki są wyjątkowo wartościowe, ponieważ porzeczka sama w sobie zawiera mnóstwo witaminy C i cennych dla naszego ciała antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się naszego ciała. Porzeczki posiadają słodki, lekko cierpki smak, więc nie każdemu mogą one smakować. Jednak robiąc z nich konfiturę, dodaje się do nich cukier, który nadaje im dużej słodyczy. Konfitura różni się od dżemu przeważnie konsystencją, gdyż dżem jest bardziej rzadki, a konfitura ma gęstą postać o często spore kawałki owoców. Może posłużyć jako nadzienie naleśników, kruchych ciasteczek, dodatek do lodów czy deserów owocowych. Robiąc ją samodzielnie trzeba mieć na uwadze, że porzeczka  zawiera dużo soku, więc nie trzeba dodawać wiele wody do gotujących się owoców, gdyż sok się zredukuje. Konfiturę z czarnej porzeczki bez problemu kupimy w każdym sklepie spożywczym.

Zawsze dobrze jest mieć w domu jakiś słoik przetworów owocowych, które przydadzą się w wielu sytuacjach. Gęsta konfitura z porzeczek będzie doskonałym uzupełnieniem budyniu czy wielu, przekładanych ciast. Jak widać można ją stosować na wiele sposobów.